Политичке идеологије 2022/23. година

Добро дошли на предмет Политичке идеологије! У остатку текста можете прочитати више о начинима одвијања наставе у академској 2023/24. години као и о полагању предиспитних обавеза и испита. ОВДЕ можете преузети презентацију с уводног предавања на којој можете прочитати више о бодовима, битним датумима, темама предавања итд.

Опште о одвијању наставе

Предавања и вежбе се одвијају уживо, док се поједини облици наставе (попут консултација и надокнада) могу одвијати преко платформе MS Teams. Да бисте приступили настави, потребно је да се пријавите преко ЛИНКА, користећи факултетски мејл (онај који сте добили приликом уписа на Факултет). Такође, неопходно је да имате MS Teams апликацију на вашем рачунару или мобилом уређају. Да бисте приступили налогу, биће потребно да вас наставник верификује, што се ради само једном. 

Настава се одвија према распореду објављеном на сајту Факултета (четвртком, од 14 до 16:30 часова). 

Настави могу присуствовати сви студенти и студенткиње ФПН-а, како нове, тако и старије генерације.  

Поред наставе, консултације је такође могуће обавити преко платформе MS Teams.

Предавања

Предавања се одвијају једном недељно, према распореду истакнутом на сајту ФПН, у трајању од 3 школска часа. На предавањима се говори природи политичке идеологијеПредавања по старој акредитацији можете преслушати на ОВОЈ страници сајта. Присуство предавањима није обавезно, иако је врло препоручљиво.

Вежбе

Вежбе се одвијају према унапред утврђеним групама (С-иде, Н-иде, П-иде) и у терминима који су истакнути на сајту факултета. На вежбама се читају и анализирају конкретне политичке идеологије. Присуство вежбама није обавезно, нити постоје поени које можете добити на вежбама. Вежбе су припрема за полагање колоквијума. Преко платформе MS Teams, студенти и студенткиње могу преслушати презентације по старој акредитацији, која можете наћи на ОВОЈ страници сајта.

Колоквијум

Успешно положен колоквијум је предуслов за излазак на испит. Колоквијум за генерације које слушају по новој акредитацији (од 2022. године) полаже се искључиво писмено (детаљи у презентацији с уводног предавања). У 2023/24. колоквијум је могуће положити у два термина (оба у мају 2024.). Сви студенти у студенткиње могу изаћи у оба термина, односно, излазак у првом термину није услов за други. 

Испит

Испит се полаже усмено, према важећим одредбама Закона и правилником Универзитета. Испит се спрема према белешкама са часова предавања. Детаље можете видети у презентацији са уводног предавања.

Консултације 

Консултације су могуће путем мејла или на платформи MS Teams. Консултације можете обавити, односно заказати путем мејла bojan.vranic@fpn.bg.ac.rs

Старије генерације

Студенти и студенткиње који су уписали факултет пре 2022/23., и имају положене предиспитне обавезе, могу приступити полагању испита (све им се важи, без временског ограничења). Они који немају положен колоквијум, то могу учинити у терминима предвиђеним за нову генерацију и било ком испитном року (под условом да пријаве испит). Полагање је могуће искљичиво по старом програму, а сва предавања и вежбе можете скинути са овог сајта. Генерација уписана 2019/20, не мора полагати вежбе. Апсолвенти могу користити и март за полагање испита и колоквијума.